Image Source: Unsplash‍

Ilmastonmuutos on kestävän kehityksen politiikan ensisijainen huolenaihe, ja se on ollut keskeinen kysymys paitsi Suomessa myös maailmanlaajuisesti. Ilmastonmuutoksen vaikutuksilla, kuten lämpötilan nousulla, helleaaltojen yleistymisellä ja sademäärien muutoksilla, odotetaan olevan merkittäviä seurauksia yhteiskunnalle. Tämän blogikirjoituksen tavoitteena on antaa yleiskatsaus joihinkin mahdollisiin ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, jotka voivat vaikuttaa Suomeen. Siinä kerrotaan, miten ilmastonmuutoksen vaikutukset vaikuttavat veden saatavuuteen, maataloustuotantoon, metsien kasvuun ja terveyteen, luontomatkailuun, asumisoloihin ja ulkoilumahdollisuuksiin. Korostamme myös uusiutuvien energialähteiden merkitystä vastauksena ilmastohuoliin. Näiden riskien ja mahdollisuuksien ymmärtäminen voi auttaa sinua tekemään tietoon perustuvia päätöksiä liiketoiminnastasi Suomessa.

Ilmastonmuutos ja sen vaikutukset Suomessa

Ilmastonmuutos on suuri haaste, joka koskettaa kaikkia maailman kansoja, myös Suomea. Siitä on keskusteltu jo vuosia, myös Suomessa. Ilmastonmuutos on vaikuttanut Suomeen, mutta myös Suomi on vaikuttanut ilmastoon. Sekä ilmastonmuutos että sen vaikutukset ovat monimutkaisia ja moninaisia. Suomessa ilmasto muuttuu kaksi kertaa nopeammin kuin maailmassa keskimäärin. Tämä johtuu paitsi kasvihuonekaasupäästöistä, myös siitä, että Suomi sijaitsee pohjoisilla leveysasteilla, joilla on paljon metsän peittämää maata. Nämä metsät ovat merkittävä hiilen lähde. Suomi on myös suuri maa, jossa on paljon merenpintaa. Ilmastonmuutos vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen monella tavalla. Ilmastonmuutoksen vaikutuksilla, kuten lämpötilan nousulla, helleaaltojen yleistymisellä ja sademäärän muutoksilla, odotetaan olevan merkittäviä seurauksia yhteiskunnalle.

Veden saatavuus

Veden saatavuus todennäköisesti vähenee ilmastonmuutoksen vuoksi. Lumen sulamisesta johtuva lisääntynyt valuma lisää veden saatavuutta keväällä ja kesällä. Talvella korkeammat lämpötilat lisäävät kuitenkin veden haihtumista ilmakehään. Pohjaveden pinnan laskun odotetaan jatkuvan eteläisillä ja rannikkoalueilla, ja jokien vesimäärät todennäköisesti vähenevät. Kaiken kaikkiaan ihmisten käyttöön käytettävissä olevan veden määrän odotetaan vähenevän tulevaisuudessa. Ilmastonmuutoksen vaikutuksia veden saatavuuteen Suomessa voidaan lieventää tehostamalla veden käyttöä. Esimerkiksi tehokkaammat kastelutekniikat, parempi vedenkäsittely ja tehokkaammat jäähdytysprosessit energiasektorilla voivat vähentää veden käyttöä.

Maataloustuotanto

Äärimmäisten sääilmiöiden esiintymistiheys lisääntyy ilmastonmuutoksen myötä, mikä aiheuttaa satojen ja eläinten terveyden heikkenemistä. Kasvukausien pituus pitenee, ja tuholaisten ja tautien riski kasvaa. Nämä muutokset vaikuttavat elintarvikkeiden, rehun, kuitujen ja biomassan tuotantoon sekä biopolttoaineiden tuotantoon. Maataloushyödykkeiden hinnoissa odotetaan tapahtuvan muutoksia, joidenkin hyödykkeiden hintojen odotetaan laskevan ja toisten nousevan.

Metsien kasvu ja terveys

Suomen metsät ovat kasvaneet merkittävästi korkeampien lämpötilojen ja ilmakehän korkeamman hiilidioksidipitoisuuden vuoksi. Nämä metsät ovat merkittävä hiilen lähde, sillä ne ottavat hiilidioksidia ilmakehästä. Metsien kasvun odotetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa, ja metsien laajeneminen pohjoisemmaksi on odotettavissa. Eteläisten metsien kasvun odotetaan hidastuvan, mutta palaavan normaaliin tahtiin noin sadan vuoden kuluttua. Eteläisten alueiden metsien odotetaan muuttuvan vähemmän tuottaviksi, koska kasvukausi lyhenee. Suomen metsien odotetaan muuttuvan joustavammiksi luonnon häiriöille, kuten hyönteisepidemioille ja maastopaloille. Metsäekosysteemien terveyden odotetaan heikkenevän lajikoostumuksen ja metsien tuottavuuden muutosten seurauksena.

Luontomatkailu

Suomen ekosysteemien odotetaan kokevan suuria muutoksia ilmastonmuutoksen vaikutusten vuoksi. Ekosysteemien odotetaan muuttuvan kosteammiksi ja metsien odotetaan laajenevan. Eteläisillä alueilla kasvukausi lyhenee, mikä johtaa lehtipuuvaltaisten metsien tuottavuuden vähenemiseen. Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa myös eläinlajien levinneisyyteen ja muuttoliikkeisiin. Ilmastonmuutokselle herkät lajit, kuten muuttolinnut, saattavat muuttaa pohjoiseen elinympäristöjen häiriintyessä. Itämeren kalalajien runsauden ja levinneisyyden odotetaan muuttuvan merkittävästi. Nämä muutokset vaikuttavat luontomatkailuun ja ulkoiluun Suomessa. Luontomatkailua ja ulkoilua voidaan kuitenkin pitää osana ilmastonmuutoksen ratkaisua.

Asuminen ja ulkoilu

Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan sekä Suomen sisä- että ulkoiluympäristöihin. Sisäilmasto muuttuu kosteammaksi ja ulkoilmasto lämpimämmäksi ja kuivemmaksi. Ilmastonmuutoksen vaikutukset sisäilmastoon voivat aiheuttaa erilaisia terveyshaittoja, kuten homeen kasvua, viihtyvyyden heikkenemistä ja pölypunkkien kasvua. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ulkoilmastoon voivat aiheuttaa tuholaisten ja tautien leviämistä ja saada kasvit kukkimaan aikaisemmin. Lämpimät ja kuivat olosuhteet voivat myös lisätä maastopalojen riskiä ja metsäpalojen esiintymistiheyttä.

Uusiutuvat energialähteet

Suomi on ollut uusiutuvan energian edelläkävijä. Itse asiassa uusiutuvien energialähteiden ja ilmastonmuutoksen välinen yhteys ei ole uusi. Ilmastonmuutoksen vaikutuksilla, kuten lämpötilan nousulla, helleaaltojen yleistymisellä, sademäärän muutoksilla ja valtamerten happamoitumisella, odotetaan olevan merkittäviä seurauksia ihmisyhteisölle. Ilmastonmuutoksen vaikutukset uusiutuviin energialähteisiin voivat vaihdella. Esimerkiksi aurinkoenergian odotetaan yleistyvän, mutta sen tuottavuuden heikkenevän. Tuulivoiman odotetaan kärsivän puuskaisuuden lisääntymisestä ja ilmakehän korkeammista hiilidioksidipitoisuuksista. Ilmastonmuutoksen aiheuttama uusiutuvan energian tarjonnan lisääntynyt vaihtelu edellyttää energian varastointikapasiteetin lisäämistä. Lisäksi sähköverkkoa ja muita energiansiirtojärjestelmiä on suunniteltava uudelleen, ja energia-alan rakenne on uudistettava, jotta uusiutuvat energialähteet voidaan integroida.

Loppusanat

Ilmastonmuutoksen vaikutukset vaihtelevat alueittain, eivätkä ne ole aina kielteisiä. Joissakin paikoissa ilmastonmuutoksen hyötyjen odotetaan olevan haittoja suuremmat. Suomessa ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat pitkällä aikavälillä todennäköisesti negatiivisia. Ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat Suomessa jo nyt, ja niiden ennustetaan voimistuvan tulevina vuosikymmeninä. Ilmastonmuutos vaikuttaa luonnon ekosysteemeihin ja ihmisyhteisöihin, ja siihen vastaaminen vaatii yhteisiä ponnisteluja. Ilmastonmuutokseen vastaamiseksi yhteiskunnan on tehtävä yhteistyötä luonnon kanssa säilyttämällä luonnon ekosysteemejä, käyttämällä kestävämpää energiahuoltoa ja edistämällä uusiutuvia energialähteitä mahdollisimman paljon.