Suomen Kulttuurirahaston ja Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin hanke Ilmastonmuutosvoima on jakanut jo lähes 100 000 euroa yhteensä 43 ilmastoaiheiselle projektille. Hankkeessa jaetaan kevään 2020 aikana 50-5000 euron suuruisia summia, joiden avulla kuka tahansa alle 25-vuotias voi toteuttaa oman ilmastotekonsa ja ryhtyä ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin. Kevään ja kesän aikana on tarkoitus jakaa yhteensä 150 000 euroa nuorten ilmastoteoille.

 

Rahoituksen myöntämisestä vastaa nelihenkinen asiantuntijaraati, johon kuuluvat ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen, Sitran Mari Pantsar, mediakasvattaja Mervi Maatela ja nuorten ilmastodelegaatti Sara Nyman

 

“Ilmastonmuutosvoima tuo näkyväksi kuinka monipuolisia ideoita nuorilla on ilmastokriisin hillintään. On ilo mahdollistaa niitä! Nyt koronakriisin aikana on erityisen tärkeää vauhdittaa näiden toimien tekemistä, jotta emme päädy kriisien kierteeseen,” toteaa Pantsar.

 

Rahoitusta sai kolmannella kierroksella yhteensä 19 hakijaa, joiden ilmastotekoja rahoitettiin yhteensä 41 350 eurolla. Rahoituksella toteutuu eri puolilla Suomea muun muassa podcasteja, kierrätysvaatteista tehtäviä muotinäytöksiä, hiilinielujen ja pölyttäjäkantojen tukemista, ilmastovaikuttamisen roadtrip ja syksyllä järjestettäviä ilmastoaiheisia tapahtumia.

 

Kolmannella hakukierroksella rahoitettiin muun muassa helsinkiläisen  “Harkiten henkariin” -vapaaehtoisryhmän kampanja, jonka tarkoituksena on kannustaa nuoria kuluttamaan vaatteita vastuullisemmin. Kampanjaan sisältyy monipuolista ohjelmaa aina työpajoista some-sisältöön ja podcastiin.

 

 “On todella hienoa, että nuorten ideoita tuetaan ja arvostetaan. Rahoituksen avulla voimme saada enemmän näkyvyyttä projektillemme ja sitä kautta myös edistää vastuullista kuluttamista. Toivottavasti voimme toiminnallamme inspiroida myös muita ilmastotekoihin ja näyttää esimerkkiä vaikuttamisen mahdollisuuksista!” tiimiläiset kertovat. 

 

Rahoitusta sai myös 23-vuotiaan helsinkiläisen Amos Wallgrenin tietokirjaprojekti, jossa dokumentoidaan ympäristöliikkeen monimuotoisuutta ja rikkautta. Kirjaan taltioidaan nuorten osallistumista ympäristöliikkeeseen, ilmastoliikkeen järjestäytymistä Suomessa sekä näiden merkitystä yhteiskunnallisessa muutoksessa.  

 

“Rahoitus mahdollistaa kirjahankkeen myötä kauaskatseisempaa keskustelua Suomen ilmastoliikkeen suunnasta ja nuorten roolista kestävämmän tulevaisuuden luomisessa,” Wallgren kertoo.

 

Rahaa ilmastotekoihin ehtii hakea vielä neljännellä hakukierroksella, joka päättyy torstaina 4.6.2020. Ilmastotekojen toteuttamisen voi aloittaa heti ja ne tulee toteuttaa syksyyn mennessä. 

 

Toukokuun hakukierroksella rahoitettiin seuraavat projektit:

 

Ilmastoseikkailu perinnepuulaivalla, 5000 euroa

Hanna Pöllänen, Helsinki

 

Podcast, 5000 euroa

Matti Pousi, Helsinki

 

Rakennettuun ympäristöön kohdistuva ympäristökampanja, 5000 euroa

Jonna Tuupainen, Espoo

 

Arboretum eli puulajipuisto, 5000 euroa

Julia Mikkonen, Lempäälä

 

Tietokirja, 3750 euroa

Amos Wallgren, Helsinki

 

“Harkiten henkariin” -kampanja, 3000 euroa

Kiisa Uusitalo, Helsinki

 

Älyroskiksen valmistaminen, 3000 euroa

Marie Hedström, Espoo

 

Ilmastonmuutosaiheinen musiikkivideo, 2000 euroa

Anni Kaakinen, Kokkola

 

Nettisivut Suomen ilmastotoiminnalle, 1750 euroa

Tiia Hartikainen, Kuopio

 

Kestävän kulutuksen seminaari, 1600 euroa

Hannele Toivonen, Helsinki

 

Ilmastovaikuttamisen road trip, 1400 euroa

Lotta Tuominen, Etelä-Savon alue

 

Podcast, 950 euroa

Aura Niskanen, Kuopio

 

Ilmastonmuutosaiheinen meripartiokesäleiri, 950 euroa

Aaro Koskinen, Jyväskylä

 

Virtuaalimuotinäytös

Josefina Keskitalo, Lieto

 

Kierrätyslaatikoiden hankinta, 800 euroa

Matilda Kärkkäinen, Mikkeli

 

Ilmastonmuutosaiheinen teemapäivä, 500 euroa

Ada Nyman, Pöytyä

 

Hiilinielun luominen, 450 euroa

Suvi Laitinen, Espoo

 

Hyönteishotellin rakentaminen, 300 euroa

Topi Purhonen, Imatra

 

Akvarellimaalaukset uhanalaisista eläimistä, 100 euroa

Milla Kalliokoski

 

Voit tutustua projekteihin tarkemmin täällä. Ilmastonmuutosvoiman nettisivuilta löytää myös listat aiempien hakukierroksien myönnöistä.

 

Ilmastonmuutosvoiman haku on auki 4.6.2020 asti kaikille alle 25-vuotiaille, jotka haluavat ryhtyä ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin. Ilmastonmuutosvoimaan voi tutustua tarkemmin ilmastonmuutosvoima.fi

 

Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö. Se tukee maamme kulttuurielämää myöntämällä

apurahoja keskusrahastosta ja 17 maakuntarahastosta tieteen, taiteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille ja yhteisöille. Kulttuurirahastolla on myös omaa kulttuuritoimintaa. Lisätiedot osoitteesta www.skr.fi.

 

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö. Se on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvoja, jonka jäseninä on 135 valtakunnallista nuoriso- tai kasvatusalan organisaatiota. Allianssin tarkoituksena on edistää nuorten kasvua yhteiskunnan vastuullisiksi jäseniksi, osallistumista päätöksentekoon ja kansainväliseen toimintaan. Lisätiedot osoitteesta: www.alli.fi  

 

Lisätietoja:

 

Niina Ratilainen
niina.ratilainen@alli.fi
050 378 7791

Johanna Ruohonen
johanna.ruohonen@skr.fi
040 516 3475  Uutiset