Toista vuotta järjestettävä Ilmastonmuutosvoima-hanke on jakanut tämän vuoden ensimmäiset apurahat. Maaliskuun hakukierroksella rahoitettiin seitsemän nuorten ilmastoprojektia, jotka toteutetaan eri puolilta Suomea: Joensuussa, Lappeenrannassa, Raaseporissa, Turussa ja pääkaupunkiseudulla.

Ilmastonmuutosvoima on hanke nuorille, jotka haluavat muuttaa maailmaa. Hankkeen tavoitteina on lisätä nuorten toimijuutta ilmastokysymyksissä ja käynnistää vaikuttavia ilmastotekoja eri puolilla Suomea. Hankkeen kauttaa myönnetään vuonna 2021 jopa 200 000 euroa alle 25-vuotiaiden ilmastotekoihin. 

Rahoitettavista projekteista päättää hankkeen asiantuntijaraati, johon kuuluvat ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen, Suomen ympäristökeskuksen ympäristöpolitiikkakeskuksen johtaja Eeva Furman, nuorten ilmastodelegaatti Emma Sairanen sekä Helsingin kaupungin ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Susanne Österlund-Toivonen.

Monet nyt rahoitetuista projekteista keskittyvät tiedon levittämiseen: vuoden 2021 ensimmäisellä kierroksella rahoitettiin muun muassa ilmastoaiheinen podcast sekä useita kampanjoita. Turkulainen  Sara Nyman tarkastelee nuorten ilmastoliikettä ja hänen tarkoituksenaan on tuoda esiin nuoria ilmastoaktivisteja ja -toimijoita sekä julkaista kirja nuorten ilmastoliikkeestä. 

“Erityisen iloinen olen että projektin kautta nimenomaan nuoret itse pääsevät ääneen. Odotan innolla nuorten tarinoiden kuulemista ja niistä eteenpäin kertomista”, iloitsee Nyman.  

Carola Jäderholm Espoosta sai rahoituksen kantaaottavan tanssiteoksen toteuttamiseen. Kuluttamista käsittelevän teoksen tarkoitus on saada katsoja pohtimaan kulutustottumuksiaan ja niiden seurauksia. 

“Haluan tanssitaiteen kautta tuoda ilmastonmuutosta ja kuluttamista esille, ja näin vaikuttaa omalta osaltani ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun”, kertoo Jäderholm.  

Lappeenrantaan nousee kesällä Elina Seppälän vetämä ilmastokahvila “Stoori”, jossa pidetään muun muassa työpajoja ja tarjotaan ilmastonäkökulmasta kestäviä tarjoiluja.

”Kahvilan tarkoituksena on tehdä ilmastonmuutosta näkyväksi ja tarjota keskustelujen avulla nuorille keinoja käsitellä asiaa sekä käytännön ratkaisuja ilmastonmuutokseen torjumiseen”, kuvailee Seppälä.

Yhteensä hakukierroksella jaettiin noin 24 000 euroa nuorten ilmastotekoihin, joten jaossa on kevään aikana vielä yli 175 000 euroa. Seuraava hakukierros päättyy 23. huhtikuuta ja kolmas hakukierros 21. toukokuuta.

“Kannustamme kaikkia alle 25-vuotiaita ilmastokysymyksistä kiinnostuneita tai huolestuneita nuoria hakemaan rahaa omalle ratkaisuehdotukselleen tai ilmastoteolleen. Nuoret ovat kiistatta keskeisiä vaikuttajia ilmastoliikkeessä, ja haluamme tällä panostuksella antaa tekemiselle ja vaikuttamiselle mahdollisuuksia”, erityisasiantuntija Johanna Ruohonen Suomen Kulttuurirahastosta kertoo.

 

Kaikki rahoitetut nuorten hankkeet: 

Nuorten ilmastoliike -kampanja ja kirja, 4 840 euroa

Sara Nyman, Turku

 

Mock COP26 -kampanja, 5 000 euroa

Maija Kuivalainen, Joensuu

 

Nuorten ilmastokahvila, 4 100 euroa

Elina Seppälä, Lappeenranta

 

Ilmasto otsikoihin -kampanja, 3 700 euroa

Elsa Kivinen, Helsinki

 

Kulutammeko toisemme loppuun? Kantaaottava tanssiteos kuluttamisesta, 5 000 euroa 

Carola Jäderholm, Espoo

 

Uskonnot ja ilmastonmuutos -podcast, 1 000 euroa

Saini Gurmann, Vantaa

 

Roskienkeruutapahtuma, 100 euroa

Karin Westerlund, Raasepori  Uutiset