Suomen Kulttuurirahaston ja Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin hanke Ilmastonmuutosvoima jakoi kevään 2020 aikana yli 110 000 euroa yhteensä 51 ilmastoaiheiselle projektille. 100-5000 euron suuruisilla rahoituksilla tehdään kuluvana vuonna ilmastotyötä eri puolilla Suomea – ja muualla Euroopassa. 

 

Rahoituksen myöntämisestä vastasi nelihenkinen asiantuntijaraati, johon kuuluvat ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen, Sitran Mari Pantsar, mediakasvattaja Mervi Maatela ja nuorten ilmastodelegaatti Sara Nyman

 

“Kävimme läpi todella monipuolisia ja luovia hakemuksia ympäri Suomea. Oli hienoa nähdä nuorten into ja halu toimia ilmaston puolesta monella eri tapaa, odotan mielenkiinnolla näiden hankkeiden toteutumista!” hehkuttaa Maatela.

 

Kevään aikana hakemuksia tuli yhteensä 141 kappaletta, ja hakijat olivat iältään 4-25-vuotiaita. Rahoituksen sai 51 hanketta, jotka toteutuvat 28 eri paikkakunnalla Suomessa ja Euroopassa. Nuorin rahoitusta saanut on 12-vuotias ja vanhin taas 25-vuotias.

 

“Hankkeiden profiili muuttui kevään aikana koronatilanteen vuoksi hyvin toisenlaiseksi kuin mitä etukäteen kuviteltiin. Nyt onneksi näyttää siltä, että myös ennen koronaa suunniteltuja tapahtumia päästään toteuttamaan kesän aikana,” Kulttuurirahaston Johanna Ruohonen kertoo.

 

Kesäkuussa päättyneellä viimeisellä hakukierroksella rahoitusta sai kuusi hakijaa, joiden ilmastotekoja rahoitettiin yli 16 000 eurolla. Rahoituksella toteutuu muun muassa  valokuvasarja, virtuaalinen ilmastokonferenssi, kestävän kehityksen työpaja ja nuorisotilan vihersisustus.

 

Lisäksi hakukierroksella myönnettiin  3000 euroa Nuorten open micin ilmastonmuutosaiheiseen runoiltaan Helsingissä. Illan aikana nuoret pääsevät käsittelemään ilmastokriisiä ja siihen liittyviä tunteita taiteen kautta.

 

”Runous on toisenlaista paikallista aktivismia, joka taiteen avulla jättää tehokkaasti jälkensä. Ilmastokriisi koskettaa kaikkia, mutta juuri nuoret ovat ottaneet siihen voimakkaasti kantaa ja pyrkivät muutokseen. Tapahtumassa esiintyjät pääsevät pohtimaan aihetta omista lähtökohdistaan, joka voi olla kipinä toisenlaiselle toiminnalle, tai itsenäisille oivalluksille. Open mic -alustan kautta runoudesta tulee toiminnallista ja vaikuttavuudesta luontevaa,” ryhmä kertoo. 

 

Rahoitusta sai myös turkulaisten Minttu Kuuselan ja Jessi Rosnellin pakohuone, jossa pelaajat selvittävät ympäristöaiheisia pulmia. Samalla osallistuminen lisää pelaajien kiinnostusta ympäristöstä huolehtimiseen ja tarjoaa konkreettisia esimerkkejä ilmastonmuutoksen torjumisesta. Pakohuoneen on tarkoitus toimia Turun keskustassa heinä-syyskuun ajan. 

 

“Ilmastonmuutoksen kaltaisen ongelman edessä tuntee itsensä helposti pieneksi ja mitättömäksi. Mahtavaa, että nuorille annetaan tilaisuus toimia ja inspiroida myös muita,” Kuusela toteaa.

 

Viimeisellä hakukierroksella rahoitettiin seuraavat projektit:

 

Virtuaalinen ilmastokonferenssi, 4800 euroa

Wilhelmina Ojanen, Valkeakoski

 

Nuorten  open mic -runoilta, 3000 euroa

Marjuli Heliö, Helsinki

 

Ilmastokampanja, 3000 euroa

Jack Räisänen, Helsinki 

 

Ympäristöteemainen pakohuone, 2000 euroa

Minttu Kuusela, Turku

 

Valokuvasarja, 1920 euroa

Oona Oikkonen, Antwerpen (Belgia)

 

Nuorisotilan vihersisustusprojekti, 1600 euroa

Jari Manninen, Turku

 

Kestävän tulevaisuuden työpaja, 500 euroa

Saara Pylkkänen, Helsinki

 

Voit tutustua projekteihin tarkemmin täällä. Ilmastonmuutosvoiman nettisivuilta ilmastonmuutosvoima.fi löytää myös listat aiempien hakukierroksien myönnöistä.

 

Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö. Se tukee maamme kulttuurielämää myöntämällä

apurahoja keskusrahastosta ja 17 maakuntarahastosta tieteen, taiteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille ja yhteisöille. Kulttuurirahastolla on myös omaa kulttuuritoimintaa. Lisätiedot osoitteesta www.skr.fi.

 

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön palvelu- ja vaikuttajajärjestö. Se on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvoja, jonka jäseninä on 135 valtakunnallista nuoriso- tai kasvatusalan organisaatiota. Allianssin tarkoituksena on edistää nuorten kasvua yhteiskunnan vastuullisiksi jäseniksi, osallistumista päätöksentekoon ja kansainväliseen toimintaan. Lisätiedot osoitteesta: www.alli.fi  

 

Lisätietoja:

 

Riikka Helminen
riikka.helminen@alli.fi

044 416 5289

Johanna Ruohonen
johanna.ruohonen@skr.fi
040 516 3475  Uutiset